Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-09@07:30:56 GMT

مصطفی ملکیان:شایگان، روشنفکری معنوی است

تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۷۷۹۴۱۹۹

مصطفی ملکیان:شایگان، روشنفکری معنوی است

رویداد۲۴-شایگان، به گمان من، روشنفکری معنوی، و نه دینی، و نه لائیک است. روشنفکر، به اعتبار این که عقلانیت، و به خصوص عقلانیت نقادانه را به جد پاس می دارد، و معنوی ، به این اعتبار که سهم روح را سرسختانه مطالبه می کند.گروه اندیشه:

استاد مصطفی ملکیان، پژوهشگر و استاد فلسفه اخلاق در پی درگذشت دکتر شایگان یادداشتی را صفحه شخصی خود منتشر کرده است که گزیده ای از آن در ادامه ارائه می شود:

 

داریوش شایگان، به عنوان عالم و محقق، بیش و پیش از هر چیز دیگر پژوهشگر و نظریه پرداز فرهنگ است و و پس از آن، کسی که در عرفان مقایسه ای (و نه فلسفه مقایسه ای)، به ویژه مطالعات مقایسه ای در خصوص عرفان هندویی و عرفان اسلامی، تتبع و تحقیق می کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از اینها گذشته، در حوزه ادبیات، به ویژه شعر فارسی و شعر و رمان فرانسوی، نیز مطالعات و تحقیقاتی دارد و آثاری خواندنی و تأمل برانگیز نشر داده است. افزون بر همه اینها، در کارنامه او وجه های روشنفکرانه نیز حضوری چشمگیر دارد.

شایگان، به گمان من، روشنفکری معنوی، و نه دینی، و نه لائیک است. روشنفکر، به اعتبار این که عقلانیت، و به خصوص عقلانیت نقادانه را به جد پاس می دارد، و معنوی (spiritual)، به این اعتبار که سهم روح (spirit) را سرسختانه مطالبه می کند. شاید بتوان گفت که معنویت گرایی او در حد آرمان و نظر متوقف مانده و به حد عمل و ارائه طریق های کاربستی نرسیده است؛ با این همه، اگر این گفته راست باشد، باز مانع از این نیست که شایگان را بزرگترین روشنفکر معنوی ای قلمداد کنیم که از زمان پدیده روشنفکری در ساحت فرهنگ ایرانی، تاکنون پا به عرصه وجود نهاده است.

 

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۷۹۴۱۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مفاهیم درسی باید به سمت عقلانیت محوری سوق پیدا کند

دبیر شورای انقلاب فرهنگی و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: باید مفاهیم درسی از نگاه حفظ محور به عقلانیت محور تبدیل شود، امروز تمامی نهادهای مربوطه دغدغه اجرای این مهم را دارند که با تحقق آن تمامی فارغ‌التحصیلان عقلانیت و مهارت خواهند داشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از تهران، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در آئین تجلیل از پیشکسوتان آموزش و پرورش سراسر کشور با بیان اینکه این نشست برای نخستین بار برای مقام معلم برگزار شده است، اظهار کرد: فخری بالاتر از معلمی در عالم هستی وجود ندارد، چرا که هدایت جامعه با علم و تعلیم و تربیت است که با کمک معلمان انجام می‌شود، همچنین تعلیم و تربیت کار انبیا است.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با بیان اینکه تحصیل علم برای مرد و زن واجب شرعی است، ادامه داد: تعلیم و تربیت باعث تحکیم خانواده و پیشرفت جامعه می‌شود.

خسروپناه با تاکید بر اینکه معلمی که علم نافع می‌آموزد فخر است، اضافه کرد: اگر علمی با خرد ناب شکل بگیرد می‌شود علم نافع، این موضوع ابعاد مختلفی دارد که در فرصتی دیگر به آن می‌پردازیم.

وی با اشاره به علم حکمت بنیان تصریح کرد: اگر عالمی علم پیدا کند اما گرفتار غرور شود رفتار اشتباهی داشته است. این مهم در آیه‌های قرآن نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

دبیر شورای انقلاب فرهنگی و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی اضافه کرد: تواضع در احادیث و آیات مختلفی به ما توصیه شده است.

خسروپناه با تاکید بر لزوم حفاظت از تأمین کرامت و معیشت معلمان، افزود: اگر این مهم شکل گیرد معنویت در جامعه مفهوم پیدا می‌کند و اولویت رعایت شده است در این میان برنامه ریزی طی ده مرحله از سیاست گذاری تا تصدی‌گری باید انجام و اجرا شود.

وی با بیان اینکه اگر درست حکم رانی نداشته باشیم مسیر به خوبی پیش نمی‌رود، گفت: ساختار آموزش و پرورش باید آموزشی، پرورشی، پژوهشی، تربیت و مهارت محور باشد، تنها حفظ کُتب درسی نمی‌تواند ساختار را تغییر دهد

دبیر شورای انقلاب فرهنگی و عضو هیأت مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان اضافه کرد: باید مفاهیم درسی از نگاه حفظ محور به عقلانیت محور تبدیل شود، امروز تمامی نهادهای مربوطه دغدغه اجرای این مهم را دارند که با تحقق آن تمامی فارغ‌التحصیلان عقلانیت و مهارت خواهند داشت.

کد خبر 751856

دیگر خبرها

  • «سرباز روز نهم» با تقریظ رهبر انقلاب به نمایشگاه آمد
  • فضائل و برکات وجودی حضرت فاطمه معصومه(س)
  • مفاهیم درسی باید به سمت عقلانیت محوری سوق پیدا کند
  • حمایت مرکز مالکیت معنوی از دستاوردهای دانش‌آموزان استعداد درخشان
  • حمایت سازمان ثبت از استعدادهای درخشان
  • عشق ماشین این آدم ها را «ولت پارک» کرد | لذت چند دقیقه رانندگی پشت فرمان ماشین های لاکچری
  • وعده صادق جلوه بسیار روشنی از عقلانیت انقلابی
  • ننه گلبهار دوستت داریم
  • تصاویر کمتر دیده شده از مصطفی زمانی و خانم بازیگر در یک فیلم سینمایی |‌ زمان اکران اعلام شد
  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم